torstai 3. tammikuuta 2013

Weekend Getaway Special #10 – Hanoi



Blogitiimi vietti lokakuisen Hari Raya Haji –pyhän pitkän viikonlopun Hanoissa. Matkasimme Vietnamin pääkaupunkiin perjantaiaamuna ja huristelimme maailmanmiesten elkein lentokentältä taksilla Golden Dragon –hotellillemme. Perillä meidät otti vastaan äärimmäisen ystävällinen respaneiti, joka istutti meidät sohvalle, näytti kartasta parhaat ruokapaikat (joita kuuliaisesti noudatimme reissun ajan), reitit nähtävyyksille ja juotti kahvia. Hänellä ei ollut valitettavasti antaa meille varaamaamme huonetta, sillä viereisen rakennuksen korjaustyöt aiheuttivat hirmuista möykkää. Onneksi saman ketjun upouudessa sisarhotellissa oli tilaa, ja asiakaspalveluneiti ehdotti meille siirtymistä sinne.

Upouusi hotelli kävi meille, mutta hotelli oli ehkä liiankin uusi makuumme. Pääsimme huoneeseemme pienen odottelun jälkeen, kun huone oli petattu kuntoon. Juuri kaupasta haetut patjat oli unohdettu kuoria paketointimuoveista ja suojapahveista, mutta lakanat oli toki pedattu siististi. Pitkin viikonloppua huoneemme kalustusta päivitettiin ensin jääkaapilla ja sitten vielä kassakaapilla. Näin hotellin arvostelutähdet lisääntyivät oleskelumme aikana vähintään puolikkaalla!

Ensimmäinen päivämme huipentui vanhan kaupungin kiertelyn, sekä kauppiaiden, katukeittiöiden ja tienvierustorien ihmettelyn jälkeen vesinukke-esitykseen. Vesialtaassa tanssineet puunuket esittivät meille lumoavan esityksen, jonka aikana saimme tutustua vietnamilaiseen kansantarustoon ja nykyvietnamin syntyyn feenix-linnun ja lohikäärmeen munimista alkumunista alkaen. Esityksen antia oli hyvä puida katkarapupannukakkujen ja etanarasvalla maustetun simpukkakeiton äärellä. Nam.


Paikallinen Kalevala vesinukkejen tulkitsemana

 Painuimme pitkän päivän jälkeen pehkuihin jo varhain, sillä seuraavana päivänä ohjelmassa oli supervarhainen herätys. Aamun matkakohteena oli Hoan Kiem-järven ympäri kulkeva lenkkipolku. Olimme lukeneet, että hanoilaiset kerääntyvät sen rannoille hengittämään raikasta ilmaa jo aamuneljältä ennen mustaa savua puksuttavan mopoarmeijan heräämistä. Turisteina päätimme olla paikallisia aamu-unisempia, joten laitoimme herätyskellon pirisemään vasta 4.30

Kellon soidessa olimme väsymyksestä huolimatta innokkaita lähtemään lenkille, mutta hotellista ulospääsy osoittautui hankalaksi. Respapojat kuorsasivat aulan sohvilla niin, että huone raikasi. Pojat eivät osoittaneet heräämisen merkkejä, joten jouduimme lopulta pujottelemaan voroilta talteen nostettujen skoottereiden ohi ja askartelemaan itsemme ulos ketjulla ja luudanvarrella teljetystä hotellin ulko-ovesta. Vaikka koko lukitussysteemi rysähti lattialle valtavalla kolinalla, emme onneksi herättäneet respahenkilökuntaa.

Pimeillä kaduilla oli tyhjää, mutta Hoan Kiem –järven ympäristö kuhisi kävelijöitä, jumppaajia ja aasiabiccaajia. Juoksimme oman kymppimme menoa ihmetellen ja kruunasimme lenkin leivoskahveilla järvenrantakahvilassa.

Miesjumppaa, huomaa kotoa tuodut käsipainot maassa
Aamupalan ja suihkun jälkeen lähdimme tutustumaan Vietnamin historiaan ja nähtävyyksiin. Ensimmäinen stoppi oli sotamuseo, jossa Saaran vaaleat hiukset osoittautuivat sotakoneita suuremmaksi nähtävyydeksi, kun armeijanvihreisiin pukeutuneet sotilaspojat halusivat vuorotellen ryhmäkuviin Saaran kanssa.

Ho Chi Minhin mausoleumi oli suljettu, sillä Ho-setä oli vuosittaisella kauneudenhoitomatkalla venäjällä. Mausoleumi ja ympäröivät rakennukset olivat vaikuttavia myös ulkoapäin. Loppupäivänä seikkailimme vielä Ho Tay –järven rannalla, etsimme hienoiseksi pettymykseksi osoittautunutta pagodaa, ja löysimme temppelin, jossa Hanoin kaikki hääparit käyvät valokuvattavina. Illan ruokana tarjoiltiin pho –keittoa espanjalaisten munkkien kanssa 15cm korkuisilla kadunreunusjakkaroilla istuen. Maistui!

Sunnuntaina heräsimme melko harmaisiin maisemiin ja kovaan sateeseen. Koska Hanoissa ei ilmeisesti ole ostareita, elokuvateattereita ja Setä Ho ei ollut edelleenkään kotona, ei auttanut kuin ostaa oranssit sadeviitat ja lähteä baanalle. Teimme visiitin vankilamuseoon ja melko kommunistiselta haiskahtavaan Bang Chi Dan – puistoon. Hauskinta taisi kuitenkin olla toistemme naurettavien kurpitsasadeasujen kuvaaminen.

Kurpitsakaksikko Thien Quang-järven  rannalla
Blogitiimimme suosittelee Hanoita reippaaseen viikonloppumatkailuun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti