tiistai 22. tammikuuta 2013

Talviurheilukatsaus



Joululomalla blogitiimillä oli mainio tilaisuus testata ja arvioida singaporelaisin silmin suomalaisia talviurheilulajeja. Ohessa pieni kooste talven ykköslajeista:

Avantouinti
Järjestäjä: Kokkolan avantouintiyhdistys Kuutit Ry
Suosio: Jouluaattoaamuna klo 8 pimeän metsätien reunus on täyttynyt parkkeeratuista autoista kirpakasta 20 asteen pakkasesta huolimatta. Tilavissa pukuhuoneissa on niin täyttä, että Antti onnistuu varaamaan takilleen viimeisen vapaan naulakon, naisten puolella Saaran tavarat jäävät ilman.
Kokemus: Saunasta poistuminen vaatii rohkeutta, mutta väkimäärästä johtuen veteen ei kehtaa pinkaista huutojuoksua. Uijia on niin paljon, että laiturin nokkaan on käveltävä hitaassa jonossa ja omalla vuorolla asteltava epäröimättä portaat alas Pohjanlahden syleilyyn. Tässä vaiheessa -20C ilma on saanut ihmisen sellaiseen syväjäähän, että veteen meno tuntuu enää välttämättömältä pahalta.
Arvio: Jouluaaton avantouinti on selkeästi suomalaisuuden ytimessä. Hullujen hommaa, mutta osallistumme myös ensi vuonna.

Taistelu-uinti                  
Paikka: Tapiolan uimahalli perjantaina työpäivän jälkeen
Idea: Tule treenaamaan tai opettamaan muita uimaan, jos avantouinti ei ole sinun juttusi.
Kokemus: Selkäuintia perhostekniikalla ruuhka-aikaan etenevä herrasmies pärskäyttää ensin pahki Anttiin, koukkaa siitä sujuvasti radan toiseen laitaan ja ui siellä suoraan kolmannen uimarin päälle. Herrasmies opettaa jyräämälleen uimarille hyviä uintitapoja huutamalla ”Opettele uimaan!”
Arvio:  Erittäin hyvä palvelu! Tapiolan uimahallin hengenpelastajalta saa ilmaiseksi lainaan uimalasit, kunhan jaksaa jonottaa kärsivällisesti omaa vuoroaan. Jonottaessa joutuu tosin kuuntelemaan kanssauimarin avautumistarinaa uimisen aiheuttamista pohjekrampeista, jotka johtuvat suolanpuutteesta, joka aiheutuu vaimon kokkaamasta suolattomasta ruoasta, jota pitää syödä johtuen korkeasta verenpaineesta, joka taas johtuu liiasta suolankäytöstä.

Talvilenkkeily
Konsepti: -25C ei ole mikään este lenkkeilylle, kunhan juoksee niin hitaasti, ettei hengästy
Kokemus: Kotoa pihalle rynnätessä kannattaa pitää tiheä askelrytmi, jotta ei jäädy pystyyn. Juoksutrikoot ovat hyvä asu, mutta niiden päälle kannattaisi laittaa vielä toppahaalari. Ketään muita ei ulkona näy.
Plussaa: Ei, vaan miinusta, 25 astetta!

Murtomaahiihto
Varusteet: Saaran vanhempien luottosukset, jotka toimivat yhtä hyvin perinteisellä kuin luistelutyylillä kummempia voiteluja kaipaamatta, luistavat kaikilla keleillä joka suuntaan
Lenkki: Omat hiihtotaitomme arvioituamme päätämme välttää suosituimpia latuja, sillä iäkkäämmätkin latujen kuninkaat hiihtävät kovempaa kuin Harri Kirvesniemi ja ohittavat meidät kolmesti kierroksella
Kokemus: Suomalaiseen joulunviettoon ei kuulu urheilu joulupäivänä, sillä vastoin odotuksiamme pururadan hiihtolatu on tyhjä (ja osittain auraamatta). Sivakoimme kaksi kierosta ja toteamme ottaneemme luovutusvoiton Kirvesniemeltä ja kavereilta. Palaamme kotiin syömään kinkkua ja laatikoita
Potti-heppakaan ei tiedä mitä odottaa

Ratsastus
Tausta: Saara onnistui houkuttelemaan Antin hevosen selkään ensimmäistä kertaa yli kymmenen vuoden yhteiselämän jälkeen
Uljas ratsu: Isojärven ratsastuskoulun Potti-heppa opettaa ensin Antille ratsastuksen perusteita Tapaninpäivänä ja vie Saaran seuraavana päivänä Laajalahden maastoihin metsälenkille, jolla lumi pöllyää ja korvissa humisee.
Arvio: Hyvin jännää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti