Jos haluat todella oppia jotain kansasta ja kulttuurista, ovat suosittujen lehtien tekstaripalstat oivallista opintomateriaalia paikallisista käytöstavoista. Kaikkihan tietävät että on TÖRKEÄÄ jättää koirankakat siivoamatta kadulta tai tupakoida parvekkeella (nimim. KÖH KÖH). Lisäksi nykynuorison sylkyringit pitäisi häätää pois lähikaupan edustalta ja bussikuskit pitäisi laittaa käytöskouluun - Eivät edes päivää osaa sanoa!
Singapore on askeleen Suomea edellä sähköisessä viestinnässä ja kansalaiset ovatkin jatkuvassa yhteydessä nettiin iPadein ja puhelimin, olivatpa sitten kotona, metrossa tai treffeillä. Onkin luonnollista, että täällä tekstaripalstojen asiaa ajaa maan suurimman sanomalehden lanseeraama näppärä iPhone-sovellus. Sen avulla valveutunut kansalainen voi ladata havaitsemansa yhteiskunnan epäkohdat testein, kuvin ja videoin kaiken kansan tietoisuuteen lähes reaaliajassa (sensuuriseulan jälkeen). Sulautuaksemme yhteiskunnan käytösnormeihin olemme seuranneet tätä mobiilipalvelua muutaman viikon ajan. Tässä kokoamamme parhaat vinkit asianmukaiseen käytökseen.
Käyttäytymistä on syytä tarkkailla erityisesti julkisissa liikennevälineissä. Vaikka olisit korviasi myöten lätkässä kultaasi, ei hempeily metrossa ole suotavaa, sillä tämä voi aiheuttaa närkästystä kanssamatkustajissa.
Esimerkiksi 16.2.2011 eräs matkustaja oli joutunut sietämään kanssamatkustajien halailua ja pussailua ruuhkametrossa kahdenkymmenen minuutin ajan. Todisteeksi tästä epäasiallisesta käyttäytymisestä hän lähetti neljä kuvaa mobiilipalveluun.
Toinen matkustaja oli kokenut vielä pahempaa helmikuun neljäs päivä kello 11. Pariskunta oli halaillut toisiaan metrossa vanhemmalle väelle tarkoitetulla istuimella. Matkustajan lähettämää kyttäyskuvaa säesti tiukka kommentti: ”Is the reserved seat really for those who need more space for hanky panky?”
Pahimmassa tapauksessa ajattelematon halailu voi aiheuttaa dramaattisia seurauksia kanssamatkustajien elämään. Näin kävi tammikuun 31. päivä, kun nimimerkki joerambo oli niin pahoinvoiva nähtyään metrosuutelon että joutui jäämään pois metrosta kesken matkan. Ennen sitä hän ehti kuitenkin ottaa kolme kuvaa tilanteesta ja lähettää ne palveluun.
Paheksuntaa ja kameranräpsettä saattavat aiheuttaa myös syöminen ja juominen metrossa, metroasemalla tai bussissa. Se onkin oikein, sillä molemmat ovat kiellettyä toimintaa, joista voi rapsahtaa 500 dollarin sakot.
Vaikka singaporelaisten jatkuva online-moodi auttaakin pitämään kansan mustat lampaat ruodussa, on elektronisten laitteiden käytöllä kuitenkin myös nurja puolensa. Tämän totesi myös eräs kansalainen, joka seurasi kahvilassa ollessaan viereisen pöydän nuorta pariskuntaa. Kyseinen pariskunta keskittyi romanttisen keskustelun sijaan vain puhelimiinsa. ”No wonder Singapore’s birth rate is so low”, raportoi masentunut nettiajan kansalainen suoraan tapahtumapaikalta. Tarina ei kerro kuinka kyseisen amorin apulaisen omat kahvilatärskyt sujuivat nettipäivitysten lomassa.
Näistä opeista viisastuneena osaamme nyt välttää käsikynkkää metrossa, karkkipusseja julkisilla paikoilla ja liiallista nettisurffailua treffeillä. Lisäksi kehotamme kaikkia yhteiskuntavastuunsa tuntevia suomalaisia nousemaan barrikadeille jalkakäytäväpyöräilijöitä, kadullevirtsaajia ja muita häiriökäyttäytyjiä ja lainrikkojia vastaan kameroin ja kännyköin! Yksilöiden valppaudesta syntyy toimiva ja tehokas yhteiskunta!
Ensi viikolla luvassa huikea matkareportaasi Thaimaasta, pysykää piuhoilla!
Singaporessa jopa Sungei Bulohin luonnonpuiston hämähäkeillä on langaton verkkoyhteys |
:D Excellent!
VastaaPoista